Als je een nieuwe onderneming begint kun je kiezen welke laag van de markt je gaat bedienen. Neem je de bovenste of onderste laag als doelgroep? Beide delen hebben zo hun voordelen, maar wat past bij jou als ondernemer?

Wanneer je een nieuwe onderneming start ben je eigenlijk blij met elk soort klant dat je kan krijgen.

Je vecht voor naamsbekendheid en een beetje omzet en hier helpt iedere opdracht bij. Neem dus gerust opdrachten aan, maar wees je er wel van bewust dat de opdrachten die je aanneemt jouw onderneming een kant op sturen.

Wat past bij jou?

Als je bijvoorbeeld kiest voor een simpele opdracht, waarbij je iemand onderin de markt bedient, zul je vaak meer van dit soort opdrachten krijgen. Dit zorgt ervoor dat je onderin de markt bekender wordt dan bij de bovenste laag en op deze manier wordt je langzamerhand afhankelijk van opdrachten in het betreffende segment.

"Oke, logisch.. Maar geld is geld en opdrachten zijn opdrachten, zolang ik maar winst maak toch?" Dit zullen meerdere lezers op dit moment denken, maar is het dan niet belangrijk om een segment te nemen dat bij jou als ondernemer past? In beide lagen bevinden zich namelijk hele andere klanten en daarmee hele andere opdrachten. Hier moet je als ondernemer maar mee om kunnen gaan.

Onder of boven?

Onderin de markt zul je meer afhankelijk zijn van kwantiteit dan van kwaliteit, omdat je simpelweg orders van minder waarde binnenkrijgt. Dit betekent dat je te maken krijgt met veel verschillende klanten tegelijkertijd en dit kan voor problemen zorgen als dit niet bij jou als ondernemer past. Ook zijn er in deze laag veel klanten te vinden die om elke euro strijden en dit gaat ten kosten van de kwaliteit van het project.

Aan de andere kant bevinden zich klanten die meestal grotere opdrachten geven van meer financiële waarde. Dit betekent dat je langer met één opdracht bezig bent dan bij de onderste laag van de markt.

Dit kan een voordeel zijn, omdat je deze klant alle aandacht kan geven en zo echt kwaliteit bieden. Sommige ondernemers vinden dit echter minder prettig, vanwege het feit dat ze langer met hetzelfde project bezig zijn en vaak met perfectionistische klanten moeten werken.

De afweging

Voor beide kanten valt wat te zeggen en iedere ondernemer heeft zijn eigen voorkeur. Het gaat erom dat je weet welke laag je liever zou bedienen in de ideale situatie. Als je moet vechten om te overleven als onderneming is het natuurlijk logisch dat je elke kans grijpt die zich voordoet, maar als je de mogelijkheid en de luxe hebt om te kiezen, kies dan bewust voor het marktdeel dat bij je past.

Zo raak je niet geïrriteerd door de "Penny pushers" die voor elke euro in hun strijdros klimmen of door de pietlutten die een project eindeloos kunnen uitrekken.

Frank de Hek is oprichter van FTF Media, een bedrijf dat zich richt op Internet Marketing en Webdesign. Volg Frank ook via Twitter.