ZOETERMEER - ''Er is toekomst voor het Productschap Tuinbouw (PT), maar ondernemers geven glashelder aan dat het anders moet.'' Die conclusie verbindt waarnemend voorzitter Bart Bruggeman van het PT aan een enquête onder ondernemers in de sector.

De uitkomsten van de peiling gaan naar een adviescommissie van minister Henk Kamp (Sociale Zaken), die moet beslissen over de toekomst van de productschappen.

In de Tweede Kamer is de VVD al jarenlang zeer kritisch over het voortbestaan van de productschappen, die heffingen kunnen opleggen aan ondernemers. Regeringspartner CDA denkt daar anders over.

Het kabinet onderzoekt nu welke taken van de schappen onmisbaar zijn en of taken elders kunnen worden ondergebracht.

Draagvlak

Daarin past een onderzoek naar het draagvlak voor de productschappen bij ondernemers. Het PT gaf onderzoeksbureau Blauw Research die opdracht. Uit het rapport blijkt dat een meerderheid van de ondernemers een rol voor het PT ziet weggelegd bij het investeren in innovatie en duurzaamheid.

Handelsbedrijven zijn kritischer over het productschap dan producenten. Bovendien verschilt het beeld per sector.

Privaat

In de glastuinbouw en de bollenteelt oordelen ondernemers positiever over het PT dan andere ondernemers in de tuinbouw. Zo willen de hoveniers meer zaken privaat organiseren en ook de ondernemers in de boomkwekerijsector en de bollenhandel zijn kritisch.

Binnen de fruitsector, de vollegrondsgroente en de sector van de paddenstoelen zijn de meningen verdeeld.

Over de hele linie zijn ondernemers zeer kritisch over de wijze van besluitvorming in het PT. ''Dat moet democratischer",' aldus waarnemend voorzitter Bruggeman van het productschap.