AMSTERDAM - De nieuwe aankomende topman van verfspecialist AkzoNobel heeft het woord 'verf' niet op zijn cv staan. Maar de loopbaan van ingenieur Ton Büchner bevat desalniettemin een aantal zeer aantrekkelijke punten voor verfspecialist AkzoNobel.

Büchner verlaat eind dit jaar het Zwitserse Sulzer, waar hij sinds 2007 aan het roer staat, en treedt bij de aandeelhoudersvergadering in 2012 officieel aan als bestuursvoorzitter van AkzoNobel.

De geboren Brabander heeft een ruime ervaring met zakendoen in Azië, met name in China. Voor AkzoNobel, dat in deze regio sterk groeit en tegen 2015 de omzet in China wil verdubbelen, is dit een belangrijke 'asset'.

Büchner ging al vroeg in zijn carrière aan de slag in de olie- en gasindustrie in Indonesië, Maleisië en Singapore. Na zijn overstap naar de Zwitserse machinebouwer Sulzer in 1994 werkte de Nederlander nog een aantal jaar voor het bedrijf in China.

Overnames

Voor AkzoNobel kunnen ook de activiteiten die Büchner bij Sulzer heeft ontwikkeld op het gebied van overnames van grote waarde blijken. Hij is volgens marktkenners niet wars gebleken van stevige acquisities. Om de expansie van AkzoNobel te steunen, zouden analisten meer overnames toejuichen.

Sulzer, leverancier van onder meer pompen, leidingen, olieplatforms en andere technische producten en diensten, wist de nettowinst onder zijn leiding tussen 2007 en 2010 met circa 5 procent te verhogen, ondanks de terugval door de crisis. De omzet nam af van 3,5 miljard Zwitserse franc in 2007 tot 3,2 miljard franc (2,6 miljard euro) in 2010.

Wijers

AkzoNobel werd door scheidend topman Hans Wijers sinds diens aantreden in 2003 gestroomlijnd tot de grootste producent van verf en coatings ter wereld. De voormalige minister van Economische Zaken stootte de farmaceutische activiteiten af en nam de Britse verffabrikant ICI over, waarmee het huidige AkzoNobel vorm kreeg.

De 45-jarige Büchner studeerde civiele techniek in Delft en behaalde een MBA in het Zwitserse Lausanne. In Stanford volgde hij een Executive Program.

Na bijna twintig jaar in het buitenland keert hij samen met zijn gezin nu terug naar Nederland. Voor zijn grootste hobby, snowboarden, zal hij dan weer als wintersporttoerist moeten afreizen naar Zwitserland.