AMSTERDAM - Kledingbedrijf Continuum Fashion heeft samen met het Eindhovense Shapeways 's werelds eerste driedimensionaal geprinte bikini op de markt gebracht. De N12 is van zeer stevig, waterdicht en flexibel materiaal.

N12 staat voor 'nylon 12', een stof die vaker wordt gebruikt bij 3D-printen. Omdat het materiaal van nature waterdicht is, ondanks de dunne deklaag van zeven millimeter, zou het ideale zwemkleding vormen. De bikini zou zelfs comfortabeler zitten als deze nat is.

Bij het 3D-printen maakten de producenten gebruik van 'selective laser sintering' (SLS), een techniek die in staat is om het lastige geometrische ontwerp van de bikini, met cirkels die verbonden zijn aan zeer kleine strings, te produceren. Het ontwerp is gerealiseerd met behulp van Rhino 3D CAD-software en algoritmen die geschreven zijn door 3D-modelleringsdeskundige Jenna Fizel.

Waar de N12 voor een breed consumentenpubliek bedoeld is, ondanks de prijs van zo'n 200 euro, kan in de toekomst via een bodyscan ook een 3D-bikini gemaakt worden die precies past bij de lichaamsmaten van een bepaald persoon. De N12, te zien op een video, kan besteld worden bij de Continuum Shop .