BERLIJN - Duitsland trekt de wegens de gevaarlijke EHEC-bacterie uitgegeven waarschuwing voor het consumeren van tomaten, komkommers en sla in.

Dat heeft het Duitse persbureau DPA vrijdag gemeld. De waarschuwing voor kiemgroenten blijft overeind.

Vrijdagmiddag maakte het ministerie van Consumentenbescherming in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen bekend, dat de zeer agressieve vorm van de EHEC-bacterie voor het eerst is aangetroffen op kiemgroenten.

Op gang

Het Productschap Tuinbouw denkt dat de export van groente als sla, komkommer en tomaat naar Duitsland weer snel op gang kan komen nu de Duitse overheid de waarschuwing tegen besmettingsgevaar met de EHEC-bacterie via deze groente intrekt.

Dat zei een woordvoerder van het productschap vrijdag.

Signaal

''Wat een superbericht'', aldus de woordvoerder. Hij vindt het wel een minpuntje dat de Duitsers naar verluidt vasthouden aan hun waarschuwing tegen kiemgroente.

''Maar dit is in ieder geval een helder signaal dat er niets mis is met deze producten, waarmee ze bevestigen wat telers en handelaren in Nederland al wisten.''

Het productschap heeft er het volste vertrouwen in dat de belangrijke export naar Duitsland weer op gang komt. Het wegvallen daarvan kost de sector tientallen miljoenen per week.

Rusland

Volgens het productschap worden de Nederlandse groenten de komende tijd prominent onder de aandacht gebracht in Duitsland via een campagne met als motto 'Kontrollierte Klasse'. Die campagne moet zo snel mogelijk van start gaan. ''Waarbij we rekening houden met de gevoelens rond het drama in de regio Hamburg.''

De woordvoerder zei verder dat het productschap hoopt dat ook andere landen, met name Rusland, de restricties opheffen.

Taugé

Hoogstwaarschijnlijk zijn kiemgroenten als taugé de oorzaak van de EHEC-epidemie in Duitsland.

Dat heeft het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, bij monde van directeur Reinhard Burger, vrijdag naar buiten gebracht. Het instituut houdt zich bezig met het onderzoek naar en de bestrijding van infectieziekten.

De Duitse regering is blij dat er meer duidelijkheid voor de consument is gekomen. ''Wij zijn behoorlijk opgelucht'', zei minister Ilse Aigner van Landbouw vrijdag.

Duidelijker

De nieuwe minister van Volksgezondheid, Daniel Bahr, beklemtoonde dat het goed is dat de waarschuwingen voor tomaten, komkommers en sla nu kunnen worden beperkt. Voor de burgers is daardoor duidelijker, hoe zij zich kunnen beschermen.

Bahr wees erop dat het aantal meldingen van mensen bij wie een infectie met de EHEC-bacterie is vastgesteld, duidelijk afneemt. Daardoor hebben de ziekenhuizen meer lucht gekregen om de patiënten goed op te vangen, aldus Bahr.