BERLIJN - Spanje zal van Duitsland geen schadevergoeding eisen voor de sterke terugval van de verkoop van Spaanse komkommers. Dat heeft minister Diego Lopez Garrido van Europese Zaken donderdag in Berlijn gezegd.

De Spaanse kwekers kunnen hun komkommers bijna niet meer kwijt, nadat Cornelia Prüfer-Storcks, verantwoordelijk voor de gezondheidszorg in de deelstaat Hamburg, had gezegd dat de problemen met de EHEC-bacterie door Spaanse komkommers waren veroorzaakt. Zij moest die bewering enkele dagen later intrekken.

Woensdagavond overlegde Garrido met de Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Werner Hoyer. De Spaanse minister zei na afloop dat de regering in Madrid zich voor een uitkering aan de kwekers wendt tot de Europese Unie.

Groenten

Ook begint zij een campagne om de reputatie van rauwe groenten op te vijzelen. ''Wij moeten nu vooruitkijken'', aldus de bewindsman. Hij noemde de waarschuwing van Prüfer-Storcks ''ongelukkig’’.

Met 25 procent is Duitsland de grootste afnemer van Spaanse groenten. In meer dan 30 jaar zijn hier nooit problemen mee geweest, benadrukte Garrido. Het verlies van de Spaanse groente- en fruitexport is opgelopen tot 225 miljoen euro per week.

Nederland

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wijst het idee af om een schadeclaim neer te leggen bij de Duitse autoriteiten vanwege de aanpak van de EHEC-uitbraak. ''Ik pas ervoor'', aldus Bleker donderdag in de Tweede Kamer.

''Ik vind het niet kies nu. Er is maar een ding te doen: de buren helpen nu met al die besmettingen en doden.'' Nederland helpt Duitsland, aldus Bleker die aangaf dat drie medewerkers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) de Duitsers bijstaan.

Het Robert Koch Instituut in Berlijn meldde donderdag dat het aantal doden door de EHEC-bacterie nu op 26 staat. In Duitsland stierven 25 mensen, in Zweden één vrouw, die in Noord-Duitsland was geweest. Sinds mei zijn ongeveer 2800 mensen besmet met de darmbacterie.