AMSTERDAM - Wetenschappers van het Fraunhofer Instituut hebben een 3D-model ontwikkeld, waarmee een 'non-actief' herpesvirus bestudeerd kan worden. Daardoor hoeft het virus minder vaak door middel van dierproeven onderzocht te worden.

Ongeveer 90 procent van de wereldbevolking heeft het herpesvirus onder de leden, maar het virus is het grootste deel van zijn tijd in slapende toestand. Tot voor kort was dit non-actieve virus moeilijk te onderzoeken, maar een driedimensionaal computermodel zou hier verandering in brengen.

Het herpesvirus, dat onder meer tot een koortslip kan leiden, werd tot nog toe bij mensen pas ontdekt op het moment dat deze tot klachten leidt. "Wij zijn voor de eerste keer in staat om deze in de latente fase te traceren", zegt het Fraunhofer Instituut in een verklaring.

De uitvinding kan in de toekomst leiden tot medicatie die in staat is om klachten door een actief herpesvirus te voorkomen. Deze procedure kan ook gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen gordelroos.