UTRECHT - Economen van de Rabobank voorzien voor dit jaar een gestage groei van de economie. Het bruto binnenlands product (bbp) komt naar hun inschatting eind dit jaar weer op het niveau van voor de crisis te liggen.

De Nederlandse economie heeft een sterke start van het jaar gemaakt en zal de rest van 2011 gestaag verder groeien, maar wel in een wat gematigder tempo dan in het eerste kwartaal.

De Rabo-economen denken dat de economische groei in 2011 uitkomt op 2 procent. Voor 2012 voorzien zij een groei van 1,75 procent.

Zij zijn daarmee iets optimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat verwachtte in maart dat de economie dit jaar met 1,75 procent en volgend jaar met 1,5 procent zal groeien.

Groei

Het afgelopen kwartaal is de Nederlandse economie met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010, schrijven de Rabo-economen in het Economisch Kwartaalbericht dat donderdag is verschenen.

Het zachte weer heeft daarbij geholpen. ''Dat schiep letterlijk een gunstig klimaat voor investeringen in met name de bouwsector.'' Zonder de gunstige weersinvloeden zal de economie zich de komende kwartalen vermoedelijk veel gematigder ontwikkelen. De economen wijzen erop dat de consument voorzichtig blijft en de overheid begint te bezuinigen.

De wereldeconomie is omgeven met grote onzekerheden en risico's, aldus de economen. Zij wijzen daarbij onder meer op de ''loopgravenoorlog'' in de Amerikaanse politiek over sanering van de overheidsfinanciën, de schuldencrisis in Europa en de situatie in de Arabische wereld.