ZOETERMEER - De Nederlandse partij bietenspruiten waarop in Duitsland EHEC is aangetroffen, wordt overal uit de handel gehaald. Dat heeft een woordvoerder van Productschap Tuinbouw donderdag laten weten.

Woensdagavond werd bekend dat het virus - overigens niet de gevaarlijke variant die momenteel Duitsland op zijn kop zet - is aangetroffen op een partij rode bietenspruiten van een Nederlandse teler.

''Alle afnemers van deze teler zijn direct geïnformeerd en alles is teruggeroepen en wordt nu vernietigd'', aldus de woordvoerder. Het is niet bekend hoe groot de partij is.

De nVWA maakt in de loop van de dag duidelijk om welke verpakking het gaat, zodat consumenten kunnen controleren of zij de groente in huis hebben.

Kiemgroente

Rode bietenspruiten zijn een kiemgroente, net als taugé. Het wordt vaak als garnering gebruikt door de rode kleur en de redelijk neutrale smaak.

25 mensen, met name Duitsers, zijn inmiddels overleden aan het EHEC-virus. Meer dan 2300 mensen in 14 landen zijn ziek geworden. Het virus werd in Noord-Duitsland voor het eerst aangetroffen.