DEN HAAG - Nederland kan profiteren van de omslag op energiegebied in Duitsland, maar dan moeten windenergie, biomassa en moderne energienetwerken wel sterker worden gestimuleerd. Dat stelt de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Duitsland wil uiterlijk 2022 al zijn zeventien kerncentrales sluiten en volgens de DNHK kan Nederland daarvan profiteren door duurzame energie te exporteren naar Duitsland.

''De veranderingen in Duitsland kunnen voor Nederlandse aanbieders van duurzame energie en energienetwerken zeer lucratief zijn'', aldus DNHK-voorzitter Dick de Boer.

Meer onderzoeken

Volgens de DNHK is het belangrijk dat de Nederlandse regering meer grensoverschrijdende onderzoeksprojecten opstart en zo bedrijven in contact brengt met belangrijke Duitse energieleveranciers.

Ook zou Nederland meer moeten doen om het gebruik van duurzame energie in eigen land te stimuleren, meent de DNHK.

Windparken

De DNHK vindt uitbreiding van offshorewindparken en een systematische ondersteuning van de biomassa-industrie noodzakelijk. Ook zou de aardgasexport naar Duitsland flink kunnen toenemen.

Het is volgens de DNHK dan belangrijk om in samenwerking met Duitsland de transport- en opslagcapaciteiten uit te breiden en de positie van Nederland als knooppunt in een toekomstig Europees energienetwerk te verankeren.