UTRECHT - Goed cao-overleg in de detailhandel is volgens de vakbonden bijna niet meer mogelijk en veel cao's komen niet tot stand. De voorstellen waar de werkgevers mee naar de onderhandelingstafel komen, betekenen volgens hen vooral verslechteringen voor het personeel.

In de hoop het tij te keren hebben FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond woensdag de noodklok geluid en de achterban opgeroepen massaal het manifest te ondertekenen waarin de bonden hun kritiek uiten en de werkgevers oproepen tot constructief overleg.

In het manifest 'genoeg is genoeg' nemen de bonden vooral stelling tegen de maximale flexibiliteit die werkgevers van hun personeel willen, waardoor werknemers weinig meer te zeggen zouden krijgen over hun eigen werktijden.

Ook de vele tijdelijke contracten en kleine deeltijdbanen zijn hun een doorn in het oog. Een toekomst opbouwen in de detailhandel wordt daardoor onmogelijk gemaakt.

De bonden willen met de werkgevers afspraken maken die de medewerkers toekomstperspectief bieden. In de detailhandel werken ruim 750.000 mensen, van wie de meesten in deeltijd. Er zijn in totaal ongeveer 55 cao's.