AMSTERDAM - De Gemasolar energiecentrale in Spanje is in staat drie keer langer per jaar groene energie op te wekken dan andere centrales die zonne-energie gebruiken. Dit doet het door ook in het donker te werken.

De energiecentrale richt alle 2650 panelen op een ontvanger die in het midden van de centrale staat. Hierdoor wordt 95 procent van het inkomende zonlicht opgevangen.

De hitte die dit genereert wordt opgeslagen. Het verschil met andere energiecentrales is dat deze hitte, tot wel negenhonderd graden, 's nachts of in een periode van weinig zonlicht wordt losgelaten op tanks met zout. Hierdoor ontstaat stoom die turbines aandraait om zo elektriciteit te genereren. Deze manier van opwekken werkt maximaal 15 uur per etmaal zonder zonlicht, waardoor er totaal 270 dagen per jaar groene energie is op te wekken.

Gemasolar staat in de buurt van Sevilla in het zuiden van Spanje en is 185 hectare groot. Het project is vorige maand afgerond en heeft totaal 425 miljoen dollar gekost. Geschat wordt dat de energiecentrale 110 gigawattuur kan genereren.