AMSTERDAM - De International Air Transport Association (IATA) heeft in Singapore een eerste prototype laten zien van een beveiligingssysteem dat in de toekomst passagiers en hun bagage vele malen sneller kan scannen.

IATA, dat ongeveer 230 luchtvaartmaatschappijen representeert, voorziet drie verschillende tunnels waar personen één voor één doorheen lopen. De tunnels zijn verdeeld voor drie soorten passagiers: passagiers die veel reizen, normale passagiers en passagiers die een uitgebreide scan nodig hebben.

Na een screening door douaniers worden passagiers aangewezen in welke tunnel zij moeten stappen. Na het checken van het paspoort en het scannen van de iris, wordt er gescand op scherpe voorwerpen, explosieven en vloeibare middelen.

Vijf seconden

Het systeem moet ervoor zorgen dat er niet meer gefouilleerd hoeft te worden, dat passagiers hun tassen niet meer hoeven uit te pakken en dat ze geen kledingstukken uit hoeven te doen. Een passagier zou binnen vijf seconden door de beveiliging heen kunnen lopen, waardoor rijen stukken korter worden.

Luchtvaartmaatschappijen zoeken steeds naar oplossingen om de securitycheck zo aangenaam en snel mogelijk te laten verlopen, zodat ze geen klanten verliezen. Om in aanmerking te komen voor de snelste rij, de tunnel voor 'known travellers', zouden passagiers zich van tevoren kunnen opgeven voor een uitgebreide screening en een financiële bijdrage moeten leveren.

IATA wil het systeem binnen vijf jaar implementeren. Binnen twee tot drie jaar wordt het systeem technologisch bijgeschaafd.