AMSTERDAM - Curator Marc van Zanten heeft samen met de failliete evenementenorganisator Van Hoorn Company aangifte gedaan van meineed door een bedrijfsjurist van Heineken.

Volgens Van Zanten heeft de bedrijfsjurist ''aantoonbaar leugenachtig verklaard'' tijdens een getuigenverhoor in 2006 bij de Rechtbank Amsterdam en heeft Heineken daardoor een rechtszaak gewonnen. Die was door Van Hoorn Company tegen de bierbrouwer aangespannen wegens contractbreuk.

Het draait in deze zaak om een evenement in april 2003, dat door Van Hoorn Company werd georganiseerd in Ahoy. Omdat twee Amerikaanse artiesten hun komst annulleerden omdat de Irak-oorlog was uitgebroken, kon Van Hoorn het evenement niet op de geplande data organiseren.

Verplaatst

Naar de mening van de curator en Van Hoorn kon het evenement, dat bestond uit een reeks concerten, volgens het contract verplaatst worden naar een latere datum. Door het plotseling uitbreken van een oorlog was er namelijk sprake van onvoorziene omstandigheden.

De evenementenorganisator wil daarom 2,6 miljoen euro van Heineken. Dat zijn de kosten die het bedrijf heeft gemaakt door de afgelasting van de concerten en een in zijn ogen onterechte beslaglegging op zijn eigendommen door Heineken.

Het hoger beroep in deze zaak, dat los staat van de aangifte wegen meineed, dient over enkele weken.

Wanprestatie

Volgens Heineken heeft de evenementenorganisator zich echter aan wanprestatie schuldig gemaakt. Bovendien zou Van Hoorn Company niet kunnen bewijzen contracten te hebben afgesloten met de desbetreffende artiesten. De brouwer weet zich hierin ondersteund door een gerechtelijke uitspraak uit 2009.

Heineken is ''totaal verbaasd'' door de aangifte. ''Vier jaar en acht maanden na dato komen ze hier ineens mee. Misschien dat ze media-aandacht voor de zaak willen. Ik heb echt geen idee waar de beschuldiging op gebaseerd is. We hebben ook nog niets gehoord van justitie"", aldus een woordvoerder.