UTRECHT - Een groep beleggers in Fortis gaat in hoger beroep tegen afwijzing van een claim tegen de Nederlandse Staat. Dat maakte Adriaan de Gier van de stichting FortisEffect dinsdag bekend.

De claim draait om de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis tijdens de financiële crisis in 2008. Volgens de beleggers had de Staat Fortis ook kunnen redden op een andere manier die voor aandeelhouders minder schade had meegebracht. De rechtbank Amsterdam ging hier vorige maand echter niet in mee en wees de claims van de hand.

De beleggers gaan nu in beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Zij willen dat de verkoop van onder meer ABN Amro aan de overheid wordt teruggedraaid of compensatie voor de verliezen die zij bij de nationalisatie geleden zouden hebben.

Onjuist

''Het vonnis is niet alleen onjuist wat betreft de uitkomst maar ook ondeugdelijk gemotiveerd. De rechtbank heeft meerdere belangrijke argumenten van FortisEffect niet eens behandeld. Er is dus alle reden voor hoger beroep in deze principiële zaak'', aldus advocaat De Gier.

Afgelopen weekend deed de oud-voorzitter van Fortis Maurice Lippens enkele opvallende uitspraken over de gang van zaken in 2008. Hij legde de schuld voor het uiteenvallen van het financieel concern bij de politiek.

De Nederlandsche Bank en de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos zouden 'hoogverraad' hebben gepleegd met hun handelen.