Nederland telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: de brandweerkazerne van Pijnacker-Nootdorp.

In samenwerking met WOVOX.com

Dé cliché kinderdroom: brandweerman (of -vrouw) worden. Als je later groot bent kan je die ook als vrijwilliger vervullen: een groot deel van het Nederlands brandweerkorps werkt niet in loondienst. ‘Vrijwilliger’ klinkt simpeler dan het is, want je krijgt dezelfde dezelfde opleiding en bijscholing als de profs. Je bent alleen op zelfgekozen tijden oproepbaar. En dan zou je zomaar buiten kantoortijd aan de slag kunnen in de hypermoderne kazerne van Pijnacker-Nootdorp.

Twee voormalige brandweerposten maakten in 2008 plaats voor één centrale kazerne. De glazen remise van waaruit de ploeg sindsdien uitrukt, refereert aan de kassen in het gebied. De constructie is net zo hoog als de rest van het gebouw, dat er in een hoek omheen is gevouwen. Architect Marc Ibelings: “Alle brandweerlieden zitten als het ware ‘dicht bij het vuur’ en kunnen vanaf elke plek het hart van de kazerne zien: de remise.” Zo ook bezoekers en passanten buiten het gebouw, want “een zichtbare brandweerauto schept vertrouwen en roept een herkenbaar beeld op”.

kazerne9

De eerste verdieping telt zeven slaapkamers, kantoorruimten, een fitnessruimte, een woonkamer en een keuken. Voor elke brandweerman of -vrouw is er een linnenkastje met kussens en lakens: honderd stuks in het totaal. Op de tweede verdieping zit onder andere een receptie en de kamer van de commandant. Vanuit de laatste kan je de remise, het voorterrein, de wasplaats én het oefenterrein bekijken.

kazerne8

Uitlaatgassen van de brandweerauto’s worden via kanalen in de vloer afgevoerd naar een rood-witte schoorsteenpaal die ‘s avonds wordt verlicht. Zo is de brandweer ook van grotere afstand zichtbaar. Marc Ibelings liet zich inspireren door de rood-witte staf die vroeger elke brandweercommandant bij zich droeg.

kazerne10

Zo is de kazerne ook voor de ontwerpers van het gebouw een serieuze speeltuin. En voor kinderen die niet willen wachten: de brandweer kent ook een jeugdopleiding.

Met dank aan Yiri Huijzen. Klik hier voor meer foto’s en video's van de werkplek.

Foto's: Van Tilburg Ibelings von Behr architecten, onder een Creative Commons-licentie.