ATHENE - Griekenland heeft vooruitgang geboekt bij de aanpak van de schuldencrisis, maar er is geen ruimte voor ontspanning. Dat heeft de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland dinsdag gezegd.

''Griekenland heeft een kritiek punt bereikt en er is geen tijd te verliezen. Nu is niet het moment om te vertragen'', aldus IMF-vertegenwoordiger Bob Traa. Volgens Traa blijven de EU en het IMF Griekenland steunen, als het land de hervormingen volledig doorvoert.

Hij benadrukte dat het IMF tegen een herstructurering van de Griekse schulden is.

Beslissingen

Traa zei verder dat de Europese leiders op een top in juni moeilijke beslissingen moeten nemen over Griekenland.

De EU en het IMF kwamen vrijdag een tranche van 12 miljard euro van het noodpakket van 110 miljard euro overeen voor Griekenland. Athene liet weten nog een kleine 7 miljard euro extra te besparen.

Eventueel is het IMF bereid om de looptijd van zijn leningen aan Griekenland te verlengen. Griekenland heeft eerder al een verlenging gekregen voor leningen van het IMF en andere Europese landen.

Nederland

Nederland heeft volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager nog geen besluit genomen over eventuele extra financiële steun aan het Zuid-Europese land. 

De hoeveelheid extra leningen die Griekenland nodig zal hebben om zijn financieringsgat te dichten, hangt mede af van de betrokkenheid van de private sector bij de herfinanciering van het Zuid-Europese land, voegt de minister daar aan toe.

Hij verwacht dat in aanloop naar de vergadering van de Eurogroep op 20 juni meer duidelijkheid komt over het benodigde bedrag.

Zelfstandig

De Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB) concludeerden onlangs na een bezoek aan Griekenland dat het land zichzelf naar verwachting niet zelfstandig zal kunnen financieren in 2012, zoals aanvankelijk was gepland, en dat er dus meer financiële steun nodig is.

Griekenland kreeg in 2010 toezeggingen voor 110 miljard euro aan leningen van de andere eurozonelanden en het IMF. De daarbij overeengekomen doelstellingen om het begrotingstekort terug te dringen in 2010 werden echter niet gehaald.

Dossier Eurocrisis