Komkommertijd is niet meer wat het was. Was het ooit een periode van rust, ruimte voor nietszeggende berichten (met een wat waterige nasmaak, wellicht?) en vakantie; inmiddels zorgen komkommers voor spanning en sensatie. En voor ellende, dat ook.

Als komkommertijd komkommertijd niet meer is, waar kunnen we dan nog op rekenen in deze tijd? Op verandering dus!

Stel nou dat je een komkommerkweker bent. Je hebt een kas vol komkommers, en dat gaat goed. Je verkoopt veel komkommers want komkommers zijn nou eenmaal een waardevolle toevoeging aan ontelbare gerechten.

Afkeer

En dan komt er één of andere EHEC bacterie die zorgt dat niemand meer komkommers wil eten. Erger nog, er ontstaat zelfs een áfkeer tegen komkommers. Dat kost heel veel geld; zo’n 30 miljoen euro per week, aldus een artikel op NUzakelijk.

Als komkommerkweker kan je dan niet zomaar op stel en sprong iets anders gaan verbouwen, vrees ik. Komkommertijd zal nooit meer hetzelfde zijn.

Innovatie

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie werkt nu hard aan een oplossing. Innovatie zal nodig zijn, in deze vervelende tijd. Men zal zoeken naar een oplossing, men zal proberen te voorkomen dat deze bacterie ooit nog eens het leven van telers en consumenten het leven zuur of zelfs onmogelijk maakt. Ik weet zelfs zeker dat daar nú al hard aan wordt gewerkt.

En zo evolueert komkommertijd van iets nietszeggends via iets angstaanjagends naar iets stabiels.

Zo is het ook voor ondernemers. In mijn omgeving heb ik al vaak gezien dat zelfstandigen zichzelf een waterdicht concept toedichten, dat later tóch niet zo waterdicht blijkt te zijn. Soms met een faillissement tot gevolg.

De boot in

Het meest letterlijke voorbeeld is nog wel van een ondernemer die een combinatie van eten en varen in de markt zette. Een groot succes, de boekingen waren amper bij te houden, maar de kosten-baten verhouding was ver te zoeken. Omdat men nou eenmaal niet meer wilde betalen voor dit concept.

Naast het onderhoud van de boten en de prijzige ligplaatsen waren de kosten dusdanig hoog dat het bedrijf moest worden verkocht.

En toen werd het stil. Komkommertijd 1.0, zeg maar. Tijd voor bezinning, voor rust. Tijd voor innovatie…

Kussens

De kussens in de boot, net als de zelf ontworpen manden voor het eten, waren een groot succes en klanten hadden regelmatig gevraagd of deze te koop waren. Inmiddels is er een label met deze producten in de markt gezet, en met succes. Voor mij nog steeds een inspirerend voorbeeld van hoe een nare ervaring kan leiden tot een succeservaring.

Of het nou een nieuw concept is, een vérnieuwd concept of een duurzame oplossing voor het behoud van de onderneming: dit wens ik de komkommertelers van harte toe. Net als het Ministerie. En eigenlijk elke ondernemer, die met de ouderwetse/rustgevende óf de angstaanjagende versie van komkommertijd te maken krijgt.

Komkommertijd is geëvolueerd tot een zoektocht naar vernieuwing, op het moment waarop je dit het minst verwacht. Nee, komkommertijd zal nooit meer hetzelfde zijn.

Sanne Nuij van Arnhem is eigenaar van Plan T en geeft trainingen over leerstijlen, ontwikkeling en communicatie. Ook is zij ontwikkelaar van de training/ methodiek “Leuk! Veranderen”. Volg Sanne via twitter.com/SanneNvA