HAARLEM - In het grote vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) probeerde de advocaat van voormalig Bouwfonds-topman Cees H. maandag twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van hoofdverdachte Jan van V.

Zo zou Van V. mogelijk bepaalde stukken hebben ingebracht in het proces om zijn voormalige baas in een kwaad daglicht te stellen. ''Venijnig’’, vond Van V. ''Ik zit hier niet om Cees H. zwart te maken.’’

Van V. werd maandag als getuige gehoord in de zaak van H., die zelf ook verdachte is in het proces. Van V. gaf toe dat hij misschien dingen had gezegd die H. niet goed uitkomen. ''Soms moet ik dingen verklaren omdat die voor mijn zaak belangrijk zijn. Dan zeg ik ze’’, zei Van V.

De oud-directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling bracht zijn voormalige baas ongeveer twee weken geleden in de problemen door te bekennen dat deze hem had geholpen met een valse memo.

Miljoenenverduistering

Van V., die wordt verdacht van onder meer miljoenenverduistering, heeft altijd gezegd dat hij de mondelinge toestemming had van H. om bij te verdienen op een aantal Bouwfonds-projecten. Een ongedateerde memo leek dit te bevestigen.

Nu bleek echter dat de memo pas na afloop van het dienstverband van Van V. bij Bouwfonds was opgesteld, om een antwoord te hebben op vragen van de Belastingdienst. Financiële man Olivier L. had hem geholpen en Cees H. had de memo ondertekend.

Zonder dat daar een tegenprestatie tegenover stond, zo zei Van V. Het Openbaar Ministerie vindt het moeilijk te geloven dat H. de memo belangeloos zou hebben ondertekend.

Beschadigen

Van V. benadrukte dat hij probeerde geen mensen te beschadigen. ''Ik tracht zo nauwkeurig mogelijk te verklaren wat ik zelf heb meegemaakt’’, zei hij. Zo hield hij vast aan een eerdere verklaring dat er rond de overname van Bouwfonds door ABN Amro sprake was van een ''aparte gang van zaken’’.

Minimaal één andere bank was ook geïnteresseerd volgens Van V. Zijn baas H. had hem destijds zelf gevraagd het bod van ING af te geven aan topbankier Hans ten Cate van ABN Amro. ''De bieding van ABN is gebaseerd op het bod van ING’’, aldus Van V.

Cees H. wordt op zijn vroegst over twee weken gehoord in de zaak van Van V. Eerst staan nog een aantal andere getuigenverhoren gepland.