WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouw) is vorige maand veel minder sterk gegroeid dan was verwacht. De groei kwam uit op 54.000 banen. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag werden gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Economen gingen voor mei uit van een groei van 150.000 banen. In april nam de werkgelegenheid nog met een herziene 232.000 banen toe.

De werkloosheid in de VS steeg vorige maand tot 9,1 procent van de beroepsbevolking, vergeleken met 9 procent een maand eerder. Hier werd door deskundigen gerekend op een daling tot 8,9 procent.

In de Amerikaanse industrie daalde de werkgelegenheid in mei met 5000 banen. Bij dienstverlenende bedrijven en bouwondernemingen steeg het aantal banen nog fors, maar op overheidsniveau nam de werkgelegenheid met 29.000 banen af.

Geen drama

Economen merkten op dat het cijfer de indruk bevestigt dat de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is vertraagd. Desalniettemin is er geen reden tot paniek, denken de meesten.

''Het is een slecht rapport, maar niet dramatisch. Het aantal banen is wel gegroeid'', aldus een Amerikaanse econoom.