AMSTERDAM – Een 17-jarige Chinese jongen moest en zou een iPad 2 kopen, maar het geld hiervoor ontbrak. Hij nam rigoureuze maatregelen en verkocht zijn nier om de nieuwe gadget toch te kunnen kopen.

“Toen ik op internet surfte vond ik een reclame waarin werd geadverteerd om je nier te verkopen voor 20.000 yuan (ruim 2000 euro)”, verklaart de jongen, zo melden verschillende media vrijdag. Hierop reisde de jongeman af naar Chenzhou waar de nier werd verwijderd in een lokaal ziekenhuis.

De jongen kon niet voorkomen dat zijn moeder erachter kwam. “Toen hij terugkwam had hij een iPad 2 en een nieuwe iPhone”, aldus de moeder. Verder traden er ook complicaties op na de operatie.

Onvindbaar

De moeder wilde een aanklacht indienen tegen de mannen die de transplantatie hadden georganiseerd, maar zij bleken onvindbaar.

Het ziekenhuis dat de transplantatie had uitgevoerd bekent dat het soms departementen verhuurt aan een zakenman, maar het ontkent enige betrokkenheid bij de verwijdering van de nier.

In China worden jaarlijks vele organen tegen geld verwijderd voor transplantatie, hoewel de regering dit probeert tegen te houden. Naar verluidt betalen sommige toeristen tienduizenden euro’s voor transplantatiereizen naar China.