AMSTERDAM - Kredietbeoordelingsbureau Moody's heeft vrijdag de kredietwaardigheid van acht Griekse banken verlaagd. Eerder deze week stelde Moody's ook al de kredietwaardigheid van Grieks schuldenpapier scherp naar beneden bij.

De kredietwaardigheid van National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias,, Alpha Bank en Piraeus Bank gaan omlaag van Ba3 naar B3.

Die van de Agricultural Bank of Greece en Attica Bank van B1 naar B3. Die van Emporiki Bank of Greece en General Bank of Greece gaan ten slotte van Baa3 naar B1.

Eerder zette Moody's de ratings voor de Griekse staatsschulden terug van B1 naar Caa1. Net als de outlook voor de staat, is ook die voor de banken volgens de kredietbeoordelaar negatief.

Verzwakt

Als voornaamste redenen voor de verlaging van het oordeel over de banken, wijst Moody's  op de stijgende waarschijnlijkheid van een herstructurering van de overheidsschuld.

Volgens Moody's zullen de kapitaalposities van de banken verzwakt worden bij een herstructurering van de Griekse schulden omdat de waarde van de beleggingen zal dalen.

Ook vreest Moody's dat Griekse banken zullen leiden onder het weghalen van spaartegoeden door klanten. Eerder werd gemeld dat al 30 miljard euro aan spaargeld zou zijn weggesluisd naar buitenlandse banken door Griekse consumenten.

Junk

Moody's waarschuwde dat de kredietwaardigheid van de Griekse banken opnieuw verlaagd kan worden als de kredietstatus van Griekenland verder verslechterd.

De kredietwaardigheid van Griekenland heeft de zogenoemde junkstatus bereikt. Daarbij lopen investeerders in Griekse staatsleningen grote kans naar hun geld te kunnen fluiten.

Noodpakket

Moody's denkt dat Griekenland vrijwel zeker zijn schulden zal moeten herstructureren om de crisis het hoofd te kunnen bieden. Griekenland voert momenteel overleg met de EU, de ECB en het IMF over een lening van 12 miljard euro. Daar komt naar verwachting vrijdag een akkoord over naar buiten.

Griekenland kreeg vorig jaar een noodpakket van 110 miljard euro van de eurolanden en het IMF. Mogelijk komt daar nog een extra steunronde van 65 miljard euro bovenop.