Iedere kleine ondernemer is, ontken het of niet, bezig met zo snel mogelijk geld verdienen. Effectief en efficiënt ondernemen om ‘meer’ te krijgen met ‘minder’ doen. Het zit in de aard van het beestje, dus laten we onze tips toch eens met elkaar delen!

Snel geld verdienen is niet hetzelfde als succesvol ondernemer zijn. Je kunt ook de boel oplichten, veel geld verdienen en vervolgens complete volksstammen achter je aan krijgen ‘omdat je dit en dat (niet) gedaan hebt’.

Persoonlijk heb ik daar niet zoveel zin in en hecht ik meer waarde aan eerlijk zakendoen. Daar ga ik me in deze blog dus ook op richten.

Dienstensector

Laten we eerlijk zijn: in de dienstensector zijn er nog niet zoveel mensen die rijk zijn geworden. Natuurlijk kun je heel veel geld verdienen, maar er blijft in de regel toch een evenredig verband tussen het aantal uren werk en de centjes die je op je bankrekening ziet verschijnen.

Wat dat betreft is de dienstensector vaak niet de business waar je jezelf op moet richten, als je pas begint te glimlachen na de eerste miljoen euro op je bankrekening. Dan kun je het beter in een andere richting proberen: de handel.

Veel concurrentie

Met handel heb je te maken met inkopen en verkopen. Het tussenproces bepaal je zelf en ook de waarde van het product bepaal je in principe zelf: het is maar wat de gek ervoor wil geven. Zo werkt het met praktisch ieder goed dat verhandeld kan worden.

Vaak zit je in de handel met een probleem: hoge concurrentie. Concurrentie is schadelijk voor het plan om snel geld te verdienen, dat snap je natuurlijk wel. Snel geld verdienen moet dus gepaard gaan met weinig concurrentie, lage (of geen) inkoopprijs, hoge vraag en eerlijk zakendoen. Prima geobserveerd, maar waar vind je dat tegenwoordig nou nog?

Blue ocean

Ik heb wel eens een boek gelezen dat ‘Blue Ocean Strategies’ heet. Aardig boek, gaat over het vinden en creëren van nieuwe markten, al is het verder niet eens zo heel spannend. Veel bla bla en weinig doe doe.

De strekking van het verhaal is daarentegen wel goed: als je een markt hebt waarin de focus heel erg op punt A ligt, zou je ook eens kunnen proberen dezelfde markt te betreden met de focus op punt B of punt C.

Geen spijt

Wat dat betreft is er eigenlijk maar één manier om ‘snel geld te verdienen’: het ontwikkelen van een vernieuwd/nieuw product of concept. Wees eens stoer, neem de stap, pak die kans en ram hem er doorheen tot je zeker weet dat je nu iets hebt waar geen enkele concurrent tegenop kan.

Innoveer, ontwikkel, werk uit, haal een paar nachten door. Het maakt niet uit hoe je het doet, áls je het maar doet.

Vaak blijven ondernemers achter met hele goede ideeën maar zonder de puf om ze waar te maken. Pak er nou eens één op en maak het waar, doe het voor jezelf! Je krijgt er zeker geen spijt van.

Edwin Dijk is eigenaar van TimeTick Urenregistratie Software en Sitix IT Innovations. Volgen via Twitter? Dat kan via @SitixTweets.