DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft een handelsmissie naar India die zondag zou beginnen afgezegd. Hij blijft in Nederland omdat hij zich grote zorgen maakt over de gevolgen voor de Nederlandse groentetelers van het Russische importverbod van Europese groenten.

Bleker zei donderdag de maatregel van Rusland ''heel hoog op te nemen omdat het onnodig is, zeker waar het gaat om Nederlandse produchten''. De importstop betekent een grote klap omdat na het inzakken van de Duitse markt ook afzet in Rusland nu onmogelijk wordt.

Jaarlijks gaat er voor 150 miljoen euro groenten van Nederland naar Rusland. De uitvoer naar dit land was juist aan het stijgen omdat Nederlandse telers op zoek waren gegaan naar een alternatief voor de ingestorte Duitse markt.

Nederland probeert Rusland nu op ambtelijk niveau duidelijk te maken dat de Europese groenten niet besmet zijn met de EHEC-bacterie.

Van tafel

Als de Europese Commissie niet snel genoeg voorgang boekt met het overtuigen van Rusland dat de maatregel van tafel moet, gaat Bleker desnoods zelf naar Moskou om er met zijn landbouwcollega over te praten.

Hij kan de Russen dan ook voorstellen dat Nederland gaat werken met certificaten voor bedrijven om aan te geven dat deze niet besmet zijn met de E.colibacterie, waar de EHEC-bacterie een variant van is.