Mijn compagnon en goede vriendin is 1 juni jl. 40 jaar geworden en dat is een felicitatie waard, zoals men dat zegt. Maar eigenlijk hoef je er niet veel voor te doen, als je je gezondheid houdt word je het vanzelf. Maar wat zegt dat nu eigenlijk … 40 jaar.

Volwassen en voldoende relativerend zijn woorden die bij de meeste mensen van 40 jaar passen. Verder zijn de meeste 40'ers geen mensen die in zeven sloten tegelijk lopen en hebben zijn voldoende ervaring om in werk en privé iets substantiels toe te voegen. En toch gaat het nogal eens mis.

Immers hoeveel mensen rond deze leeftijd beëindigen hun relatie, hoeveel maken niet een radicale switch in carrière of zijn even van het pad? Of zou dat juist met die ervaring en het “waar sta ik nu zo halverwege mijn leven” te maken hebben?

Pijn

Gelukkig kiezen de meesten voor zichzelf en waar ze echt gelukkig kan worden. Dat daar mogelijk ook pijn bij hoort voor mensen die ze achter zich laten is evident. Maar degene die dit proces doormaken zijn hoe dan ook mensen die bewust in het leven staan en hun keuzes maken.

Dit wetende zou je toch zeggen dat juist die groep erg gewild is in het bedrijfsleven, maar niets is minder waar. Want veel werkgevers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en dat wil zeggen dat ze liever iemand hebben die 10 tot 12 jaar jonger is, maar bij voorkeur wel met dezelfde ervaring.

Goedkoper

Dit kan natuurlijk helemaal niet, maar dat wordt dan maar op de koop toe genomen. Die 10 tot 12 jaar jongere man of vrouw is immers wel een stuk goedkoper, loopt nog wat beter aan de band en de kans dat hij of zij lastig is, is ook vele malen kleiner.

Werkgevers die dit lezen zijn natuurlijk niet die werkgevers die zo handelen, en toch moet de overheid met promotiefilmpjes in actie komen om de groep vanaf 40 jaar aan de slag te krijgen of te houden.

Plezier

Blijkbaar denken dan al die andere werkgevers zo. En dat is jammer, want als ik in mijn omgeving kijk trek ik graag mensen aan die door de wol geverfd zijn. Enkele woorden en ze weten genoeg, ik doe namelijk mezelf ook graag een groot plezier door niet continu alles uit te moeten leggen.

Mijn tijd is ook duur en tijd is geld, dus zo nu en dan maak ik die rekensom weer eens en ben ik blij met de keuzes die ik maak.

Professioneel

Nu weet ik van mezelf dat ik professioneel niet een van de velen ben, maar wil graag een lans breken voor de 40 jaar en meer mannen en vrouwen die met dijken van ervaring toch op het tweede plan komen bij menig werkgever. Probeer het eens uit … zou ik haast zeggen.

Behalve dat de verjaardag van mijn compagnon aanleiding was om de 40-jarige en meer mannen en vrouwen weer eens in de picture te zetten, is mijn compagnon en goede vriendin ook nog gewoon een hartstikke leuk en intelligent mens. Dus … hiep hiep hoera voor de (40) jarige job!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna en oprichters van Stichting Legatio. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan ondernemers en particulieren. De organisaties zijn ook terug te vinden op Twitter.