AMSTERDAM - De euro bevindt zich niet in een crisis, hoewel de markten onrustig zijn over een aantal in problemen verkerende euroland, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag.

"We hebben geen probleem met de euro op zich", zei Merkel tijdens een speech in Singapore.

"Het is een stabiele valuta, vooral in vergelijking met de dollar. Hij is behoorlijk sterk, soms te sterk voor ons als exportland", stelde ze verder. "We hebben problemen met bepaalde lidstaten en hun schulden."

De oorzaak van de schuldproblemen in de eurozone is een concurrentieprobleem, omdat het concurrentievermogen van sommige lidstaten van de eurozone te zwak is, zei ze. "We moeten het concurrentievermogen verbeteren en we moeten fiscale verantwoordelijkheid een centrale rol geven."

Kredietwaardigheidsoordeel

De uitlatingen van Merkel komen een dag nadat Moody's het kredietwaardigheidsoordeel voor Griekenland opnieuw verlaagde. Moody's schat de kans op een default voor Griekenland nu op 50 procent.

De volgende stappen voor Griekenland hangen af van het rapport van de 'Troika' van de Europese Unie (EU), Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat op korte termijn wordt verwacht.

Mensen bekend met de situatie zeiden deze week tegen The Wall Street Journal dat Duitsland wellicht niet langer zal aandringen op een herschikking van de Griekse schulden, waarbij ook private beleggers een deel van de lasten zouden moeten dragen. De knieval van Berlijn zet de deur open voor een tweede noodpakket voor Griekenland.

IMF

Bondskanselier Merkel zei in Singapore ook nog dat ze open staat voor de benoeming van een niet-Europeaan als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Merkel steunt de nominatie van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van het IMF, maar staat ook open voor iemand van buiten Europa. Traditioneel komt de voorzitter van het IMF uit Europa en wordt de Wereldbank geleid door een Amerikaan. Dat is op de lange termijn echter geen houdbare situatie, aldus Merkel.

Agustin Carstens

De Mexicaanse centralebankgouverneur Agustin Carstens wil eveneens de nieuwe voorzitter van het IMF worden. Zijn kandidatuur werd woensdag verwelkomd door Brazilië, maar het land heeft nog geen officiële steun uitgesproken voor de nominatie van Carstens.

Opkomende landen vinden dat het hoofd van het IMF niet langer per definitie uit Europa moet komen. De vacature van IMF-voorzitter kwam open na de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn vanwege de vermeende poging tot verkrachting van een kamermeisje in een hotel in New York.