AMSTERDAM – De luchtvaartsector profiteert van een langzaam, maar duurzaam economisch herstel, hoewel de economische groei lager is dan verwacht. Dit verklaart luchtvaartorganisatie IATA donderdag.

Volgens IATA zijn hoge olieprijzen, de onrust in het Midden-Oosten en de natuurrampen in Japan de oorzaak voor een deuk in de economische groei. Langzaamaan herstelt de economie van deze gebeurtenissen, volgens Giovanni Bisignani, topman van de luchtvaartorganisatie.

“Belangrijk oorzaak voor de tegenvallende economische groei is de olieprijs. De recordprijs van 110 dollar per vat beïnvloedt niet alleen de winstgevendheid van de luchtvaart, maar ook de winstgevendheid van het hele systeem”, aldus Bisignani tegenover persbureau Bloomberg.

Eenmalig

Verder noemt de topman de economische groei van de afgelopen tijd eenmalig. “De versnelling van vorig jaar werd veroorzaakt door het aanvullen van de voorraden. Wanneer je je voorraad hebt aangevuld, moet je je spullen gaan verkopen. Daardoor zijn we nu langzamer gaan groeien."

Ondanks de hoge olieprijs vervoerde de luchtvaart wel meer in april. Vorige maand groeide het aantal vervoerde passagiers met 11,9 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het vrachtverkeer groeide met 3,3 procent.

Winstgevendheid

In maart voorspelde het IATA dat de totale winstgevendheid voor de sector uitkomt op 8,6 miljard dollar (6 miljard euro). Toen ging de organisatie nog uit van een olieprijs van 96 dollar per vat.

Waarschijnlijk gaat de IATA de voorspelling naar beneden bijschalen. ”Sinds de laatste voorspelling is er veel gebeurd waardoor we minder optimistisch zijn geworden”, verklaart Bisignani.