DEN HAAG - Loonsverhoging voor Rijksambtenaren zit er wat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken betreft nog altijd niet in. Zijn inzet in de cao-onderhandelingen om de lonen te bevriezen blijft overeind staan, zo meldde hij woensdag na afloop van de ministerraad.

''Er is geen sprake van een nieuw bod of een afwijkend bod. Het kabinet heeft als inzet de nullijn en die inzet geldt nog steeds'', zei Donner.

Eerder deze week zei vakbond CNV Publieke Zaak dat het Rijk had aangegeven dat de lonen misschien toch iets omhoog kunnen.

Acties

Acties van zowel rijks- als gemeenteambtenaren lijken niet meer te vermijden. Abvakabo FNV heeft woensdag besloten het overleg over de cao voor de rijksambtenaren niet te hervatten en door te gaan met het voorbereiden van acties.

Ook wijzen de leden van deze bond het eindbod dat de gemeenten in de onderhandelingen op tafel hebben gelegd, massaal af.

Stemmen

Dit heeft vakbondsbestuurder Jan Willem Dieten laten weten na overleg met kaderleden van zijn bond. De leden kunnen nog tot en met dinsdag stemmen over het bod van de gemeenten, maar uit de tussenstand blijkt dat ''negen op de tien'' het afwijzen, aldus Dieten.

De bond wil voor de zomervakantie losbarst nog een of twee demonstratieve bijeenkomsten organiseren waar ambtenaren hun standpunt duidelijk maken. Dieten sluit niet uit dat dit onder werktijd is, maar laat de uitwerking aan de actiecomités over.