WASHINGTON - De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in mei veel minder sterk gegroeid dan verwacht. De banengroei kwam uit op slechts 38.000, terwijl werd gerekend op 175.000.

Dat blijkt uit cijfers die loonstrookverwerker ADP woensdag bekendmaakte.

De banengroei in mei is de zwakste sinds september 2010. In april nam de werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten nog met een herziene 177.000 banen toe.

De sterk afgezwakte banengroei is een teken dat het herstel van de Amerikaanse economie aan kracht inboet. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 1,8 procent op jaarbasis tegen 3,1 procent in het vierde kwartaal van 2010.

Banencijfer

Het cijfer van ADP loopt vooruit op het officiële banencijfer, dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Voor mei werd gerekend op een groei van het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven van 205.000. Deskundigen vrezen nu echter dat dat cijfer zwaar zal tegenvallen.

Detacheringsbureau Challenger, Gray & Christmas maakte eerder op de dag bekend dat Amerikaanse bedrijven in mei het ontslag hebben aangekondigd van ruim 37.000 werknemers. Een maand eerder waren dat er meer dan 36.000.