Als zzp'er kun je jammer genoeg geen taken delegeren waar je zelf eigenlijk geen tijd voor hebt, geen verstand van hebt of gewoonweg geen zin in hebt.

Je bent tenslotte zzp'er, waarbij elke letter van die afkorting even cruciaal is en de spijker op de kop slaat: zelfstandige zonder personeel. Tenzij je een professional inschakelt natuurlijk!

Het moment dat je je als zelfstandig ondernemer realiseert dat je echt alle werkzaamheden van Acquisitie tot bij wijze van spreken Zakelijk toiletpapier aanschaffen zélf moet regelen, is hét moment dat sommigen soms weer stiekem verlangen naar het werknemerschap van weleer.

Laten wapperen

Als werknemer of wellicht de directeur zelve kon je immers binnen het bedrijf snel zaken delegeren naar je rechterhand, een collega of een andere afdeling. Je droeg niet als enige de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van alle taken die bij een succesvolle bedrijfsvoering komen kijken.

De enige rechterhand die je als zzp'er nu nog hebt, zit aan je eigen lijf en die zul je zelf moeten laten wapperen. Samen met die linkerhand. Jij wou immers zo graag zelfstandig zijn…

Geen kaas

Het feit en vooral het besef dat je zelf je eigen bedrijf moet runnen met alles wat daarbij komt kijken, kan voor behoorlijke tijdsdruk en stress zorgen. Daarom loont het om eens te kijken welke werkzaamheden je kunt uitbesteden.

Klussen waar je zelf geen specialistische kaas van hebt gegeten bijvoorbeeld, of die je te veel tijd kosten. Tijd die je immers ook aan lopende zaken kunt besteden, of nog beter: acquisitie! Zo verdien je die investering weer makkelijk terug.

Rode vlekken

Zo zorgde mijn administratie voor rode vlekken in mijn nek, duizelden mijn ogen van al dat cijfergedoe en had ik elk kwartaal stress van mijn BTW-aangifte.

De boekhouding is – in tegenstelling tot taal - zeg maar niet echt mijn ding. Zodra ik me dat financieel kon veroorloven, liet ik mijn complete administratie dan ook door een administratiekantoor verzorgen. Zij blij, ik blij.

Schoenmakers en leesten

Het uitbesteden van mijn administratie is een wijze beslissing geweest. De opluchting vierde hoogtij. Bovendien had ik vooral weer volop tijd voor datgene wat ik leuk vind én waar ik mijn brood mee verdien: het schrijven van teksten.

Mijn administratiekantoor kijkt ondertussen over mijn ondernemersschouder mee of ik mijn financiën en administratie op orde heb.

Bovendien kan ik altijd bij hen terecht voor deskundig advies, en dat is wel zo prettig. Je kunt tenslotte niet van alle markten thuis zijn: iets met die schoenmaker en die leest…

Fluitende ondernemers

Mijn administratiekantoor zorgt fluitend, keurig en tijdig voor de BTW-aangifte, de jaarlijkse belastingaangifte en de controle van de debiteuren en crediteuren.

Voor mij ooit tijdrovende klussen, waar mijn humeur nou niet echt van opknapte. Die tijd besteed ik nu fluitend aan leuke opdrachten voor mijn klanten en dus het vergroten van mijn omzet.

Optimaal fiscaal

De kosten die ik kwijt ben aan het uitbesteden van mijn administratie, verdien ik dus ruimschoots terug. De factuur hiervoor voldoe ik dan ook eveneens vrolijk fluitend. Het is daarnaast erg prettig dat mijn administratiekantoor precies de juiste regels kent om bijvoorbeeld een maximaal belastingvoordeel te behalen.

Hun rekening is bovendien nog aftrekbaar ook als bedrijfskosten. Leuker kunnen ze het voor mij als ondernemer op fiscaal gebied niet maken!

De echte professional

Voor alles wat met mijn computer en laptop te maken heeft, schakel ik tegenwoordig een andere ondernemer in. Nieuw briefpapier nodig of een contract opstellen?

Ik kom zelf best een heel eind, maar als volwaardig bedrijf heb ik besloten om ook dat soort zaken aan de echte professional uit te besteden. Ook dat is tenslotte een stap naar de verdere professionalisering van je bedrijf!

De via-via weg

Via mijn netwerk was het vinden van de juiste mede zzzp-ers voor dat succesvol uitbesteden geen enkel probleem. Vaak kunnen we zelfs nog iets voor elkaar betekenen.

Die investeringen zijn voor mij dus dubbel en dwars de moeite waard geweest! Kijk dus eens wat jij als zelfstandig ondernemer kunt uitbesteden, en maak voor jezelf een afweging van de kosten en vooral de baten!

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en freelance hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen via http://twitter.com/ilse_de_boer