ZOETERMEER - Verladersorganisatie EVO begint een onderzoek naar toeslagen in de luchtvracht. ''De jungle aan toeslagen die in de loop der jaren is ontstaan, heeft een kritiek punt bereikt'', aldus dinsdag de club die grote fabrikanten binnen de vervoersketen vertegenwoordigt.

Vooral de hoge brandstoftoeslagen van de laatste tijd zijn de verladers in het verkeerde keelgat geschoten. ''Als er een stijging is van de kerosineprijs, wordt de toeslag meteen verhoogd. Als de prijs daalt, krijgen we daar weinig van mee'', aldus een beleidsadviseur van de EVO. De toeslagen zijn bovendien ondoorzichtig.

Een van de ideeën die de EVO al heeft nog voor de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, is om een onafhankelijk instituut de brandstoftoeslagen te laten vaststellen. ''De prijs van kerosine is dagelijks bekend, laat een onafhankelijk instituut aan de hand daarvan de toeslagen bepalen, dan ben je van de hele discussie af.''

Prijsafspraken

De opdrachtgevers voor het vervoer zijn nog niet vergeten dat er verboden prijsafspraken zijn gemaakt door die vervoerders. ''Nu stijgen de toeslagen zo snel dat sommige verladers niet eens meer gebruik kunnen maken van het vliegtuig om het spullen te laten vervoeren.''

Een andere manier om van de vermaledijde toeslagen af te komen is om ze helemaal in de ban te doen. ''Stop het maar in één tarief.'' Het onderzoek naar de toeslagen, waarbij wordt samengewerkt met de Belgische evenknie van de EVO, moet medio juni af zijn.