TOKIO - De Japanse economie herstelt de komende maanden mogelijk krachtig van de aardbeving en tsunami van eerder dit jaar. Japanse producenten verwachten een sterke opleving van de productie in mei. 

Dat blijkt uit gegevens van het Japanse ministerie van Economie die dinsdag naar buiten zijn gekomen.

In april ging de industriële productie nog met een bescheiden 1 procent omhoog, aldus het ministerie. In maart, de maand van de aardbeving, tsunami en kernramp, viel de productie nog met ruim 15 procent terug.

De opleving in april was weliswaar kleiner dan economen hadden verwacht (2,8 procent), maar dat gegeven werd gecompenseerd doordat producenten aangaven in mei een groei van 8 procent te verwachten, gevolgd door 7,7 procent in juni.

De Japanse autoproductie staat wel zwaar onder druk. In april kelderde de productie van auto's, vrachtwagens en bussen met 60 procent vergeleken met een jaar geleden, zo maakte brancheorganisatie Japan Automobile Manufacturers Association dinsdag bekend.

De export van auto's toonde een afname van bijna 68 procent. De Japanse autoindustrie heeft veel last van de gevolgen van de aardbeving en tsunami van 11 maart. Die veroorzaakten grote schade aan de productieketen.