DEN HAAG - Contant geld verliest steeds meer terrein. Een kwart van de Nederlandse winkeliers verwacht zelfs dat consumenten vroeg of laat helemaal niet meer met contant geld zullen betalen.

Dit blijkt uit het donderdag gepresenteerde onderzoek Naar een contantloze detailhandel in opdracht van Detailhandel Nederland en Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Uit de steekproef onder meer dan zevenhonderd winkeliers blijkt dat consumenten nu al in vrijwel alle winkels elektronisch kunnen betalen. In 2004 bedroeg de waarde van alle pinbetalingen in Nederland voor het eerst meer dan de waarde van alle contante betalingen samen. In 2010 zijn meer dan twee miljard elektronische betalingen gedaan.

De groei van het aantal elektronische transacties laat zien dat de overgang naar een samenleving zonder contant geld al is ingezet. Cijfers van De Nederlandsche Bank bevestigen dat het aandeel contant geld dat uit de muur wordt getrokken, aan het dalen is.

Veiligheid

Veiligheid wordt door 49 procent van de ondervraagden als belangrijkste voordeel genoemd. Het risico op technische problemen vormt voor 41 procent een nadeel van enkel nog elektronisch betalen.

Bijna de helft van de winkeliers ziet bepaalde groepen consumenten, zoals kinderen, ouderen en toeristen, als belangrijkste barrière om tot een volledig contantloze samenleving te komen. Zolang de klant erom vraagt, zal de winkelier meerdere betaalmogelijkheden blijven aanbieden, aldus het rapport.