Focus houden

Als ondernemer zijnde is het moeilijk om focus te houden, tenminste voor mij wel. Ik heb het dan niet over de focus die je nodig hebt om dagelijks werk af te kunnen ronden, maar meer over de focus om iets nieuws te beginnen.

Vaak als ik ideeën heb, waarvan ik denk dat ze mijn onderneming goed doen, komen deze ideeën niet alleen. Het gebeurt vaak genoeg dat ik een goed plan heb om m'n onderneming uit te breiden, maar uit dit plan rollen dan weer andere ideeën die m'n bedrijf ook weer goed zullen doen.

Dan is het voor mij moeilijk om bij de basis te beginnen en slechts het eerste idee uit te voeren, terwijl ik vier stappen vooruit denk. Ik zal een voorbeeld geven.

Website coaching

Sinds kort coach ik beginnende webdesigners en internet marketeers om meer creativiteit en omzet uit hun website te halen. Dit wilde ik simpelweg toevoegen aan mijn diensten, maar toen ik verder op het plan in ging, kwamen de extra ideeën vanzelf.

"Wat als ik daar nu een aparte website voor opricht? Wat als ik een tweede onderneming begin met coachen als core business? Telecoaching op afstand? Daar kan ik ook video cursussen bij aanbieden, toch?", enzovoort.

Op zich geen rare plannen allemaal, maar probeer nu maar eens de dienst simpelweg toe te voegen aan je huidige bedrijf, terwijl je inmiddels iets veel groters voor ogen hebt.

Bedolven

Dit bedoel ik met focus houden. Je raakt bijna bedolven onder je eigen plannen, waardoor je de eerste stap (coachen als dienst van de huidige onderneming) bijna niet meer zet. Uiteindelijk raakt dus het hele idee van de baan, omdat het te ingewikkeld lijkt.

Op deze manier verloor ik dus ook mijn coachingspraktijken uit het oog. Ik vond het geheel te lastig om uit te voeren en dus had ik besloten om er niet mee verder te gaan.

Eerste stap

Het is jammer, want alleen die eerste stap zetten is helemaal niet ingewikkeld. Ik ga er gewoon mee beginnen, dacht ik bij mijzelf toen ik het idee een aantal weken later weer tegenkwam. De volgende stappen kan ik altijd nog uitvoeren en dan ben ik in ieder geval alvast begonnen!

En zo bied ik dus website coaching aan als dienst. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, want een aantal klanten verder heb ik alleen nog maar positieve reacties (en resultaten) gehad. Geen slechte eerste stap dus.

En wie weet schrijf ik binnenkort wel over de wondere wereld van het telecoachen. Of zal ik daar eerst een andere onderneming voor oprichten en er lespakketten bij aanbieden...?

Frank de Hek is oprichter van FTF Media, een bedrijf dat zich richt op Internet Marketing en Webdesign. Volg Frank ook via Twitter.

NUwerk

Tip de redactie