'Zwaardere lasten voor grote banken'

AMSTERDAM – Grote banken gaan de grootste lasten dragen als gevolg van nieuwe regelgeving voor banken. Financiële toezichthouders en centrale bankiers staan naar verwachting achter een besluit om strengere eisen te stellen aan grotere en belangrijkere banken.

Dit meldde de Britse zakenkrant Financial Times donderdagavond op basis van drie anonieme bronnen.

In het nieuwe beleid worden banken belast op basis van hun grootte, hun vertakkingen en connecties in het bancaire netwerk. Verder houden toezichthouders rekening met hoe makkelijk een bank vervangen kan worden in een crisis.

De belangrijkste en grootste banken moeten hierdoor meer kapitaal aanhouden. Deze kapitaalverhoging komt bovenop de nieuwe bancaire regels van Basel III.

Extra kapitaal

De Financial Stability Board, een overlegorgaan van internationale toezichthouders en centrale bankiers, komt in juli bij elkaar en zal dan beslissen welke banken systeembanken zijn en hoeveel extra kapitaal die banken moeten aanhouden.

Banken hebben eerder al geprotesteerd tegen een grote kapitaalverhoging. Volgens bancaire instellingen zal de winstgevendheid worden geraakt door een verhoging. Dit hindert weer de leencapaciteit en het innovatievermogen van de sector.

Volgens de Financial Times worden grote Europese en Amerikaanse banken het meest geraakt. Dit komt door hun grootte, maar vooral doordat zij de grootste vertakkingen hebben in het financiële systeem. Chinese en Japanse banken moeten waarschijnlijk minder extra kapitaal aanhouden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie