Jan van V. heeft niets gemerkt van intimidatie

HAARLEM - De samenwerking en onderhandelingen met de eerder veroordeelde projectontwikkelaars Rob W. en Maarten M. verliepen altijd in een goede sfeer.

Fraudeverdachte Jan van V., oud-directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, heeft nooit iets gemerkt van intimidatie, zo zei hij vrijdag tegen de rechters.

In het grote vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) ziet het Openbaar Ministerie (OM) Van V. als hoofdverdachte.

Hij zou de spil en initiator zijn geweest in de fraude die de twee bedrijven tientallen miljoenen heeft gekost. Het OM verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

Lef

De sfeer tijdens gesprekken was veel te geanimeerd om intimiderend te zijn, zei Van V. ''We hebben veel gelachen met deze mensen.'' De twee projectontwikkelaars verklaarden tijdens hun proces iets anders.

Ze hadden onder druk van de hoofdverdachten Jan van V. en zijn excentrieke oom Nico V. meegedaan aan de fraude. Ze hadden niet het ''lef'' tegen ze in te gaan.

Baas

Als de hoofdverdachten langs kwamen voor een bespreking, voelden ze zich geen baas meer in hun eigen kantoor. Nico V. verplaatste alle stoelen. ''Het kan best dat er een keer geschreeuwd werd'', aldus Jan van V. vrijdag.

''Of dat een stoel nog een keer werd verzet. V. had de gewoonte om, als er twintig stoelen om een tafel stonden en je was met vijf man, de rest weg te zetten. Dat was een tic van hem. Maar ik zie er geen bedreiging in.''

Sportschooltypes

V. omringde zich regelmatig met 'sportschooltypes', wat door onder andere de projectontwikkelaars als bedreigend werd ervaren. ''Ik ben geen lid van een sportschool, ik ken ook geen mensen van een sportschool'', zei Van V., die nauw met zijn oom V. samenwerkte.

''Ik weet dat V., die een buitengewoon slechte chauffeur is, zich wel eens liet rijden door vrienden van hem die er nogal stevig uitzagen. Dat is een ander verhaal.''

Van V. stelde niets van de door de projectontwikkelaars geschetste sfeer te herkennen in de tijd dat hij met ze omging. ''Het klinkt alsof ik ze bedreigd heb, of onder druk gezet'', aldus Van V. ''Daarvan was geen sprake. Het zijn twee hele serieuze mannen, die zouden toch iets geuit hebben?''

Zeilboot

Verder zei Van V. dat de verkoop van een zeilboot aan zijn baas bij Bouwfonds, Cees H., plaatsvond voor een puur zakelijke prijs. ''Het was geen omkoping'', zo zei Van V. Het ging om ''een gezamenlijke passie''.

De oud-directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling verkocht de boot in het jaar 2000 voor 700.000 gulden aan zijn baas in een, volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdachte transactie. Van V. had de boot twee jaar eerder zelf gekocht voor ruim 1,1 miljoen gulden.

Het OM ziet de verkoop voor een gunstige prijs als een gunst van Van V. aan zijn baas H., die ook verdachte is, omdat die een oogje toekneep.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie