Meer investeringen in Afrika

AMSTERDAM – Het aantal buitenlandse investeringen in Afrika is de afgelopen jaren flink gestegen. Ernst & Young verwacht verdere groei tot een niveau van 150 miljard dollar in 2015.

Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Africa Attractiveness Survey. Ernst & Young heeft een analyse gemaakt van de investeringen in Afrika in de afgelopen tien jaar en een enquête gehouden onder 562 directeuren van internationale ondernemingen.

Het aantal directe investeringen in Afrika vanuit het buitenland is gestegen van 338 nieuwe projecten in 2003 naar 633 projecten in 2010. Voor de komende jaren verwacht Ernst & Young “forse verdere groei” tot een niveau van circa 150 miljard dollar in 2015.

Dat zal volgens de onderzoekers leiden tot zo’n 350.000 extra banen in Afrika.

Grondstoffen

De groei van buitenlandse investeringen komt voor een belangrijk deel uit opkomende economieën. In 2003 investeerden die landen in 100 nieuwe projecten. Afgelopen jaar waren dat er 240.

Grondstoffenwinning is nog steeds de belangrijkste sector om geld in te steken. Maar ook andere sectoren kunnen volgens de ondervraagden profiteren van een toenemende vraag vanuit de groeiende middenklasse in Afrika.

Zo zijn respondenten positief over de sectoren toerisme en consumentenproducten (15 procent), bouwnijverheid (14 procent) en telecommunicatie (13 procent).

Lees meer over:
Tip de redactie