Clinical Graphics wint Innovation Award

AMSTERDAM - Peter Krekel van Clinical Graphics heeft gisteravond de Philips Innovation Award 2011 ontvangen. Met de software die hij heeft ontwikkeld kunnen gewrichtsoperaties vooraf gepland worden.

In samenwerking met Sprout

Aan de hand van ct-scans kan het softwaresysteem van Krekel – die erop is gepromoveerd aan de TU Delft – botmodellen simuleren. Daarmee kan vooraf worden bekeken hoeveel bewegingsvrijheid een patiënt zal hebben na een operatie, en wat de meest effectieve plaatsing van de prothese is.

Clinical Graphics kan met de software het leed van miljoenen mensen besparen die ieder jaar een gewrichtsoperatie ondergaan – alleen al in Nederland zijn dat er twee miljoen - en daarna problemen ondervinden. "Het gaat nu nog vaak mis omdat er geen exacte inschatting gemaakt kan worden van de beste plaatsing van een prothese", legt Krekel uit. Daardoor blijven patiënten vaak met pijn zitten of kunnen ze na de operatie nog niet goed bewegen. Dan moeten heroperaties gedaan worden.

Ethische overwegingen

Op het businessmodel van Clinical Graphics kwamen nog wel wat vragen van de jury. Ziekenhuizen moeten de software aanschaffen, terwijl de besparing zit bij verzekeraars zit. “Je moet dus chirurgen overtuigen om vanuit ethische overwegingen de aanschaf te doen”, geeft Krekel toe.

Krekel wint een prijzenpakket van 20.000 euro, bestaande uit een geldbedrag en een aantal diensten. Voor de lancering is hij nog op zoek naar investeerders die twee ton startkapitaal in het bedrijf willen steken.

NUwerk

Tip de redactie