Omzet detailhandel groeit licht

DEN HAAG - De detailhandel heeft in het eerste kwartaal 1,7 procent meer omzet behaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De omzetgroei was geheel toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume was zelfs iets kleiner, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tankstations boekten de eerste drie maanden de grootste omzetgroei. Hun omzet was ruim 11 procent hoger dan vorig jaar. Brandstoffen waren een stuk duurder maar de hoeveelheid verkochte liters bleef nagenoeg gelijk.

Ook de detailhandel via internet behaalde een forse omzetgroei van bijna 8 procent.

Geen herstel

De omzet van winkels in non-foodartikelen was in het eerste kwartaal nagenoeg gelijk aan die in dezelfde periode van 2010. Daarmee is dus geen sprake van herstel in deze branche.

Binnen deze sector boekten doe-het-zelfwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen meer omzet. Textielsupermarkten en winkels in woninginrichting behaalden minder omzet.

Voeding

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ruim 0,5 procent omzetgroei in het eerste kwartaal. Het prijsniveau was ruim 1 procent hoger. Het volume kromp licht in vergelijking met een jaar eerder.

NUwerk

Tip de redactie