Dubbele dip grootste angst ondernemers

AMSTERDAM – Ondernemers vrezen het meest voor een verzwakking van de economie. Hoge werkloosheidcijfers, de hoge schuldenlast van overheden en het aflopen van crisismaatregelen voeden de angst voor een ‘double dip’.

Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon .

Het blijkt dat 67 procent van de ondernemers in het afgelopen jaar omzetverlies heeft geleden door verslechtering van de economische situatie.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ondernemers bang zijn voor veranderingen in wet- en regelgeving en voor toenemende concurrentie.

Innovatie

Nederlandse ondernemers blijken een gebrek aan innovatie en een slechte aansluiting bij de behoeften van de klant een belangrijk risico te vinden. Volgens Aon komt dit onder andere doordat bedrijven steeds afhankelijker van technologie worden.

Verder zien ondernemers meer risico’s op de arbeidsmarkt. Het wordt moeilijker om toptalent aan te trekken en ook vast te houden.

Vacaturestops

Volgens Armand Hoftijzer van Aon hebben ondernemingen in de crisis vacaturestops ingesteld, maar beseffen ze nu dat die strategie op de lange termijn niet werkt.

“Organisaties moeten weer gaan investeren in dergelijke fundamentele gebieden om zich in de toekomst staande te houden”, aldus Hoftijzer in een persbericht. “De succesvolle bedrijven van straks wachten niet af.”

Aon ondervroeg voor het onderzoek 960 ondernemers uit 58 landen.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie