Aanleg Tweede Maasvlakte vordert gestaag

ROTTERDAM - De vorming van de Tweede Maasvlakte, het grote uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven, vordert gestaag.

Een van de meest in het oog springende onderdelen waaraan nu wordt gewerkt, is de bouw van een blokkendam die het nieuwe land moet beschermen tegen golfaanvallen.

De golfbreker komt 50 meter uit de kust in zee te liggen en bestaat uit 20.000 betonblokken van 40 ton. De dam vormt samen met stenig duin de zogenoemde harde zeewering over een lengte van 3,5 kilometer, die in staat is een storm met golven van 9 meter hoogte te weerstaan. Zo’n storm kan eens in de 10.000 jaar voorkomen.

Kades

Naast de harde zeewering ligt het accent van de werkzaamheden momenteel op de bouw van kades voor de eerste containerterminals voor de overslagbedrijven Rotterdam World Gateway en APM Terminals en worden voorbereidingen getroffen voor de aanleg van infrastructuur als wegen, spoorlijnen, kabels en leidingen.

''Dit is het jaar van de waarheid’’, zei projectdirecteur Ronald Paul van Havenbedrijf Rotterdam donderdag in een toelichting.

Het havenbedrijf investeert dit jaar 430 miljoen euro in de aanleg van Maasvlakte 2 tegen 320 miljoen euro vorig jaar. In 2012 zakt het niveau van de investeringen naar iets boven de 300 miljoen euro.

Omvang

De totale omvang van het uitbreidingsproject is 1000 hectare, waarmee het Rotterdamse havengebied 20 procent groeit. Inmiddels is 40 procent van de Tweede Maasvlakte uitgegeven aan de twee eerder genoemde containeroverslagbedrijven en branchegenoot Euromax.

De verwachting is dat de eerste containers eind 2013 op de Tweede Maasvlakte worden overgeslagen.

Chemische industrie

Een gebied van 100 hectare is bestemd voor distributieactiviteiten en 280 hectare is vooralsnog gereserveerd voor de chemische industrie. Contracten liggen er nog niet, maar er zijn al wel prille gesprekken gaande met gegadigden.

Het havenbedrijf verwacht dat de Tweede Maasvlakte in 2035 volledig in gebruik is.

Het project trekt het nodige publiek. FutureLand, het informatiecentrum over de Tweede Maasvlakte dat in mei 2009 openging, verwacht in juni zijn 250.000ste bezoeker.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie