OSS - De ondernemingsraad van MSD-Organon in Oss heeft ingestemd met het alternatieve reorganisatieplan van het bedrijf.

Na een jaar van discussies, rechtszaken en demonstraties kan het bedrijf nu beginnen met de uitwerking van 'plan B'. Per 1 juli moet duidelijk zijn welke werknemers kunnen blijven en wie moet vertrekken, zo meldde een ingewijde.

Volgens plan B gaan vijfhonderd banen bij de afdeling research & development verloren. Aanvankelijk wilde MSD ruim duizend banen schrappen, maar de or heeft daar de afgelopen maanden via de rechter een stokje voor gestoken.

China en India

De raad kon niet voorkomen dat de huidige research- en developmentactiviteiten uit Oss verdwijnen, maar daar komt in het alternatieve plan een zogenoemd 'development center' voor terug, dat zich gaat richten op het ontwikkelen van medicijnen, veelal voor China en India.

De ondernemingsraad heeft wel voorwaarden gesteld. Zo moet het development center ook op de lange termijn genoeg werkgelegenheid bieden.

Wandelaars

Ongeveer tien medewerkers van MSD die sinds augustus eerst dagelijks en later wekelijks uit protest naar het gemeentehuis van Oss wandelden, hebben donderdag hun laatste tocht gemaakt.

''Het was de moeite waard", zegt een van de wandelaars, Martin Smit. ''We hebben veel media-aandacht gekregen voor onze actie. Met alle acties bij elkaar hebben we veel bereikt, al houd ik er wel gemengde gevoelens aan over.

Ook ik raak mijn baan kwijt. Het ontdekken en ontwikkelen van medicijnen in Oss is binnenkort definitief verleden tijd."