AMSTERDAM - Betalingsdienst Visa gaat binnenkort in Noord-Amerika een digitale portemonnee op de markt brengen. Met deze portemonnee, vergelijkbaar met PayPal, kunnnen gebruikers vanaf de pc of een mobiel op basis van credits betalingen doen.

Dit meldt Visa woensdag op zijn website.

Visa gaat aankomende herfst in Canada en de VS 'een beveiligde digitale portemonnee', die betalingen op basis van een draadloze communicatietechniek ondersteunt, beschikbaar stellen. Het bedrijf verwacht dat de online dienst op de lange termijn zijn eigen creditcard en traditionele kassasystemen overbodig maakt. Het betaalmiddel moet uiteindelijk, met behulp van aangesloten partners, in de hele wereld ingevoerd worden.

Visa heeft een lijst van partners achter zich weten te scharen, onder wie de US Bank, Barclaycard US en de Royal Bank of Canada. De digitale portemonnee is niet alleen bedoeld voor e-commerce, maar ook voor microbetalingen, uitgaven op sociale netwerken en overboekingen tussen particulieren.

Groupon-concurrent

In plaats van het invoeren van een factuuradres en betalingsgegevens, zou een gebruiker bij het Visa-systeem alleen zijn e-mailadres of een soort van internet-ID hoeven in te tikken.

Entrepreneurssite Fastcompany denkt dat de betalingsdienst de mogelijkheid opent voor partners om kortingscoupons aan te bieden bij betalingen, mits consumenten deze opt-in accepteren. Voor couponsites als Groupon wordt Visa daarmee een grote concurrent. Fastcompany suggereert ook dat Visa mogelijk veel demografische gegevens van consumenten kan doorspelen naar aangesloten partijen.