Merkel steunt ECB-kanshebber Draghi

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de benoeming van de Italiaan Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag een stap dichterbij gebracht. 

In een interview met het Duitse weekblad Die Zeit liet zij doorschemeren geen grote bezwaren te hebben tegen zijn benoeming. De kansen voor Nout Wellink, momenteel voorzitter van De Nederlandsche Bank, lijken definitief verkeken.

''Mario Draghi deelt onze ideeën over stabiliteit en een solide economie '', aldus Merkel. ''Duitsland kan zijn kandidatuur voor het ambt van ECB-president steunen.''

De Italiaanse centralebankpresident wordt gezien als de belangrijkste kandidaat om de huidige ECB-president Jean-Claude Trichet eind oktober op te volgen.

In tegenstelling tot Frankrijk heeft Duitsland zijn kandidatuur echter nog niet openlijk gesteund. 

Berlusconi

Merkel heeft haar steunbetuiging ook telefonisch overgebracht aan de Italiaanse premier Berlusconi, waarmee volgens de Financial Times de benoeming van Draghi nog slechts 'een formaliteit' is. 

De 63-jarige Italiaan, die momenteel aan het hoofd staat van de centrale bank van Italië, is de meest voor de hand liggende kandidaat voor Duitsland sinds het voormalige hoofd van de Duitse centrale bank Axel Weber zich in februari onverwachts terugtrok.

De Duitse regering staat niet te springen om een Zuid-Europeaan voor te dragen. Regeringspartijen vrezen stemmen te verliezen als ze een kandidaat steunen uit een van de landen die volgens een groot deel van de Duitse bevolking de problemen in de eurozone hebben veroorzaakt.

Wellink

Nederland heeft nog geen voorkeur uitgesproken en minister Jan Kees de Jager (Financiën) wilde dat ook woensdag nog niet doen. De Jager zei in maart nog dat hij een gooi van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank naar het Europese centralebankpresidentschap wel zou steunen.

Wellink, die op 1 juli vertrekt bij DNB, had eerder aangegeven dat hij wel geïnteresseerd zou zijn om Trichet op te volgen, mits hij voor de post gevraagd zou worden.

Naar verwachting wordt Draghi volgende week, tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën, officieel voorgedragen als de nieuwe ECB-topman. De beslissing moet uiteindelijk vallen op een Europese top op 24 juni.

NUwerk

Tip de redactie