'Mobieltje werkt maanden na oplaadbeurt'

AMSTERDAM - Elektrotechnici aan de universiteit van Illinois claimen mobiele telefoons en laptops effectiever te kunnen maken. De apparaten zouden tot honderd keer langer werken na het opladen.

Dit bericht de Britse krant The Telegraph. De methode die de onderzoekers voorstelden in het wetenschappelijke tijdschrift Science, gaat uit van minder elektriciteitsgebruik in het geheugen van apparatuur. Dit moet verwezenlijkt worden door middel van kleine koolstofbuisjes, tienduizend keer dunner dan een menselijke haar.

De koolstofbuisjes zouden de kleine metalen bedrading in geheugens van mobiele telefoons moeten vervangen. Doordat deze vele malen kleiner zijn, zou een mobieltje minder elektriciteit verbruiken wanneer data verwerkt worden. De onderzoekers stellen dan ook dat een mobiele telefoon of laptop weken of zelfs maanden kan werken na een oplaadbeurt.

Kritiek

In de reacties bij het artikel van The Telegraph wordt stevige kritiek geleverd op de methode. Zo zouden de onderzoekers geen rekening houden met het feit dat de batterij van een mobiele telefoon niet alleen leeg gaat bij het verwerken van data. Een reizende persoon zou bijvoorbeeld niets aan het systeem hebben. Omdat deze vaker van zendmast verwisselt, kost dat veel elektriciteit.

De onderzoekers stellen echter wel dat hun methode de weg kan vrijmaken voor het opladen van telefoons door middel van warmte, zonne-energie of bewegingsenergie. De universiteit van Seoul werkt al aan een methode om mobieltjes op te laden door middel van geluid.

NUwerk

Tip de redactie