In plain English

Als je van mijn leeftijd bent (zo’n jaar of drieëndertig), dan heb je ergens aan het begin van je studie je eerste hotmailaccount gekregen en niet lang daarna ook de bibliotheek voor het internet verruild.

Ergens in je twintiger jaren was je telefoon niet langer meer aan een draadje gekoppeld, maar was je opeens overal telefonisch bereikbaar en nog een paar jaar later verruilde je je bureau met computer voor een groen grasveldje met laptop.

De PDA met digitale, gesynchroniseerde agenda verscheen en met de komst van het mobiele internet kan je inmiddels overal ter wereld je mails inlezen, informatie op google of Wikipedia opzoeken en tickets naar tropische bestemmingen boeken. Om dat weer te vereenvoudigen kun je tegenwoordig Apps op je mobiel installeren.

Floppy's

Floppy’s van vroeger zijn door de jaren heen vervangen door CDRW’s, DVDRW’s en usbsticks en inmiddels maken we daarvoor gebruik van dropbox of google docs. Voor boeken hoeven we geen pagina’s meer om te slaan, die lezen we op iPads. Visitekaartjes wisselen we uit door te Poken en…. en…… en……

Ligt het nou aan mij of gaat het de laatste jaren wel erg snel? Toegegeven, als professional organizer maak ik van een hoop van deze tools gretig gebruik. Ze ondersteunen mij en mijn klanten bij het creëren van een overzichtelijke en overal bereikbare werkomgeving.

Maar het lijkt tegenwoordig wel of je een werkdag per maand nodig hebt om je kennis over de nieuwste applicaties en hardware weer up-to-date te krijgen. En dat is dan weer niet erg wenselijk vanuit timemanagement-perspectief.

Bijspijkeren

Van tijd tot tijd laat ik me desondanks toch maar bijspijkeren middels een training, workshop of soms gewoon één-op-één-coaching. Afgelopen zaterdag heb ik echter een ultieme tip gekregen: [In plain English].

Wanneer je deze woorden op Youtube intypt, vergezeld met bijvoorbeeld de term ‘Google docs’ dan krijg je een prachtige demonstratie van het hoe en waarom van Google docs. En dat In plain English, oftewel in Nijntjetaal.

Inmiddels ben ik helemaal fan en heb ik me onder meer het installeren van Apps, RSS en Google docs nog eens haarfijn in Nijntjetaal laten uitleggen. Maar ook de zin en onzin van Social networking krijgt weer een hele andere dimensie wanneer je je het eens laat uitleggen In plain English.

Eigen filmpjes

Het zien van die filmpjes inspireert je ook tot het maken van je eigen In plain English filmpjes. Dus kunt u binnenkort op Youtube verwachten: [Timemanagement In Plain English].

Voor nu ben ik nog op zoek naar: [Belasting verlagen In plain English], [acquireren In plain English] en [weblogs in vijf minuten schrijven In plain English].

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in werkplektraining en professional organizing. Marleen volgen op Twitter? http://twitter.com/Montasordening

NUwerk

Tip de redactie