AMSTERDAM - Het Japanse Pioneer komt met een navigatiesysteem voor auto's die het voor bestuurders eenvoudiger moet maken de weg te vinden. Het elektronicabedrijf koppelt routeaanwijzingen aan videobeelden van buiten de auto.

De toevoeging van augmented reality, een extra 'laag' met informatie die getoond wordt over echte beelden, is hiermee voor het eerst te zien in een navigatiesysteem.

Het navigatiesysteem, de AVIC-VH09CS, projecteert de omgeving van de bestuurder via een camera op het navigatiescherm. De lijnen van de route zijn over het echte beeld te zien, waardoor het navigatiesysteem minder abstract wordt. Wanneer de gebruiker dat wil, kan overgeschakeld worden naar het 'oude' GPS-beeld.

Aanvullende informatie

Daarnaast herkent het systeem auto's, verkeerslichten, winkels en andere objecten en markeert deze als aanvullende informatie op het scherm. Hierdoor zou de bestuurder sneller kunnen reageren op eventueel gevaar. Het systeem is eind deze maand beschikbaar in Japan, en kost omgerekend 3700 dollar. Er is nog geen release voor Europa of Noord-Amerika bekend.