Groei productie industrie zwakt af

DEN HAAG - De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in maart ruim 3 procent hoger dan in diezelfde maand een jaar eerder. Deze toename is beduidend kleiner dan die in februari, toen de productie met ruim 9 procent groeide.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde.

De omzet in de industrie lag in maart 17 procent hoger. Dit is weliswaar een iets minder sterke toename dan die in februari, maar de omzetgroei was die maand met 24 procent ongekend groot. De door de industrie verkochte producten waren in maart bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder.

Transportmiddelen

In alle sectoren was de productiegroei minder sterk dan vorige maand, al was het verschil in groei aanzienlijk. Met 32 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. In de voedings- en genotmiddelenindustrie nam de productie daarentegen met 4 procent af.

De omzet nam bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie met 24 procent het meest toe, bij de voedings- en genotmiddelenindustrie met 10 procent het minste.

Na correctie voor werkdageffecten en seizoensinvloeden was de industriële productie in de periode februari - maart bijna 2 procent hoger dan die in december - januari, aldus het CBS.

Lees meer over:
Tip de redactie