Panelen neutraliseren smog

AMSTERDAM - De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft panelen voor gebouwen ontwikkeld die niet alleen zelfreinigend zijn, maar ook smog tegen kunnen gaan.

Dit meldt Reuters. De panelen bestaan uit een oppervlak van aluminium die gecoat zijn met titanium dioxide. Door deze chemische samenstelling kan zonlicht ervoor zorgen dat vuil op de coating afgebroken wordt tot kleine deeltjes. Deze zijn door het kleinste beetje vochtigheid in de lucht weg te spoelen, waardoor een gebouw zelfreinigend wordt.

Ook zorgt de chemische samenstelling ervoor dat natriumoxide, het grootste bestanddeel van smog, wordt aangevallen door zogenoemde 'vrije radicalen'. Deze ontstaan wanneer de titanium dioxide reageert met water en zuurstof uit de lucht. De vrije radicalen zetten de smogmoleculen om in een onschadelijk nitraat.

Kosten

Alcoa's panelen kosten vier tot vijf procent meer dan vergelijkbare zelfreinigende panelen, met het verschil dat deze geen smog neutraliseren. Het bedrijf stelt dat een oppervlak van duizend vierkante meter gelijk staat aan het luchtreinigende vermogen van meer dan tachtig bomen. Op dit moment worden de panelen getest op verschillende plaatsen in Europa en Noord-Amerika. Alcoa geeft aan dat het ook wil onderzoeken hoe het de technologie op auto's kan plaatsen.

 

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie