Tekort vorig jaar 32 miljard euro

DEN HAAG - De Nederlandse overheid gaf vorig jaar 32 miljard euro meer uit dan er binnen kwam. Dat is 85 miljoen euro per dag, oftewel 5 euro per Nederlander per dag.

Dat schrijft minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag in zijn weblog. Door de kredietcrisis liep ook de staatsschuld verder op, tot ongeveer 370 miljard euro. Dat komt neer op ruim 22.000 euro per Nederlander.

Om de tekorten terug te dringen besloot het huidige kabinet tot maatregelen ter hoogte van 18 miljard euro. ''Het gaat om een forse maar ook noodzakelijke opgave. Iedereen zal er iets van merken, dat heeft dit kabinet nooit onder stoelen of banken gestoken'', aldus De Jager in zijn blog.

Lastenverzwaringen

Van die 18 miljard zijn 16,5 miljard pure bezuinigingen op de overheidsuitgaven en 1,5 miljard euro zijn lastenverzwaringen. Op verzoek van D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees legt De Jager in een Kamerbrief uit hoe de lastenverzwaringen zich verhouden tot de bezuinigingen.

Volgens De Jager ligt het kabinet ''volledig op koers met het op orde brengen van de overheidsfinanciën'', ondanks dat bezuinigingen in het passend onderwijs en de boete voor langstudeerders zijn uitgesteld. ''De wijzigingen hebben onder aan de streep geen gevolgen voor de begroting'', aldus de minister.

NUwerk

Tip de redactie